Banka · 01 Nisan 2021
Ülkemizde yıllardır hizmet veren Near East Bank’ta Genel Müdür Yardımcısı Enver Haskasap pandemi süresince neler yaptıklarını ve yapacaklarını Kıbrıs Yasemin Eki ile paylaştı.

Ülkemizde yıllardır hizmet veren Near East Bank’ta Genel Müdür Yardımcısı Enver Haskasap pandemi süresince neler yaptıklarını ve yapacaklarını Kıbrıs Yasemin Eki ile paylaştı. 

Meslek hayatınızda başladığınız günden beri istediğiniz yerde misiniz?
Meslek hayatım aktif olarak üniversite sonrası, İngiltere’de Bankacılık Finansı üzerine aldığım eğitimden sonra başladı ve günümüze kadar hiç durmadan çalışarak devam ediyor. Meslek hayatımda hiç bir zaman bir yerde olmak düşüncesi ile değil, yapmak istediklerimi yapmaya devam eden, sürekli gelişime açık, çağın getirdikleri ile birlikte büyüyen, öğrenen ve sektörde önemli farkılıklar yaratarak adamız halkına tam hizmet vermeye adamış biri olarak çalışmaya devam ediyorum. Bulunduğumuz yerin hiç bir zaman tam olarak orada kalması mümkün değildir. İş dünyasında var olmak için hem kişisel yaşantınızı hem de sosyal ve iş yaşamınızı dengeli şekilde, disiplinle sürdürme başarısına erişmek önemli olan. Meslek hayatımda bu dengeyi korumaya özen gösteriyorum. Bir yönetici ve iş adamı olarak, sürdürdüğüm görevimi tek başına değil kurumsal bir yapının içinde tüm çalışanlarımızla birlikte bir ekip olarak sürdürüyorum. Her biri kendi alanında uzman yöneticilerimizle çalışmak başarımın ve başarılarımızın devamlılığını da sağlıyor. KKTC’nin en köklü kuruluşlarından Near East Bank’ ta Genel Müdür Yardımcısı görevi geldiğim nokta açısından çok kıymetli ve layığı ile yapmaya devam ediyorum.

Pandemi süresince ne gibi önlemler aldınız?
Kişisel olarak, alınması gereken tüm önlemleri aldım. Aldığım tedbirler kişisel olduğu kadar, toplum ve çalışanlarımın sağlığını da ilgilendirdiğinden gerekli adımları attım. Yoğun bir iş yaşantım var, sürekli toplantılar ve görüşmelerimiz insanla teması bir arada olmayı gerektiren birçok durum yaşıyoruz. Pandemi döneminde özellikle kısmi karantina süreçlerinde, başta toplantılarımızı video konferans yöntemleri kullanarak gerçekleştirdik. Maske kullanımına maksimum özen gösteriyorum. Yetkililerin söylediği gibi sık sık el yıkamak virüsle mücadelede çok önem kazandı. Bunu artık bir alışkanlık haline getirdik. Çalışma ve ev ortamında da belli düzenlemeler yaptık elbette. Dezenfektasyon ile temizleme, sık sık ortamı havalandırma ve teması aza indirmek gibi. Şirketimiz olarak teknolojik alt yapımız sayesinde de hizmetlerimizi dijital bankacılık hizmetleri ile geniş bir ağ içinde yapılabilmesini sağlıyoruz. Böylece şubelerdeki yoğunluğu azaltarak karantina döneminde halkımıza hizmeti sürekli geliştiriyoruz. Şubelerimiz pandemi kurallarına göre gerekli önlemler alınarak hizmet veriyor ancak müşterilerimizi olası risklerden uzak tutmak için alternatif kanallarımız olan, internet bankacılığı, mobil bankacılık, çağrı merkezimiz, ATM’lerimizden hizmet almaları için yönlendiriyoruz.

Pandemide ekonomik olarak neler yapılması gerekir? 
Koronavirüs (Covid-19) yol açtığı hastalıkla mücadelede başta sağlık sisteminin hasta kapasitesini aşmaması ve gerekli tedavilerin uygulanması için kısmi karantina süreçlerini doğru kullanmaları, halkı bilinçlendirecek ve mücadelede hep birlikte savaşarak önlemlere sıkı sıkıya uyulması gerekmektedir.

Özellikle turizm, taşımacılık, esnaf ve tarımla uğraşan sektörler, serbest meslek sahipleri krizden en çok etkilenen sektörler oldu. Hükümetin, ekonomik paketleri, reformları bu sektörleri rahatlatmaya yönelik olmalı. Önlem paketleri krizle mücadele yeterli olmalı, kaynak bulunmalı ve bizim gibi yerel bankalarla iş birliği ile kredi paketleri ve ödeme zorluğu çeken firmalara yönelik çözümler geliştirilmeli. Geçtiğimiz mart ayından bu yıla kadar Near East Bank olarak devlet destekli kredi paketlerimizle sektörlere yönelik hizmetlerimiz oldu ve olmaya devam ediyor. Kredi Garanti Fonu destekli krediler sayesinde birçok işletmenin teminat sorunu nedeni ile kredi alamamasının önü açılarak banka kredilerine erişimleri kolaylaştı. Üretime ara veren firmaların çalışanlarına yönelik geçici gelir desteği ve ihtiyaç sahibi ailelere para yardımı, finansman sağlamak da önemli.

Neler yapılmalı sorusuna hiç bir zaman kesin şeyler söylemek mümkün değil, pandemi ne kadar sürecek, ne zaman sonlanacak tahminleri hala belirsizdir.

Özel sektörde bu durumda ne gibi zorluklarla savaştınız?
Özel sektör olarak, başta çalışanlarımızın sağlığını düşünerek tüm şirketlerimizde gerekli önlemleri alarak evden çalışma yöntemine geçtik. Bu içinde bulunduğumuz döneme ayak uydurmak başta zor gibi olsa da kolay adaptasyon sağlayarak iş akışımızı hiç durdurmadık. Güçlü teknolojik alt yapımız sayesinde de çalışanlarımızın evlerini birer kişisel ofise dönüştürdük.

Özel sektörde, üretimin, tedariğin kesintiye uğraması, fiziksel olarak alışveriş yapabilmekte zorluklar yaşanıyor, üretim düşünce de gelir kaybı oluyor. Ekonomik olarak, ciddi bir daralma yaşanmakta.

Ekonomik aktivitede daralma, gelir ve istihdam kaybı demek, bunu telafisi için bankamız olarak kredi kullanan, nakit ihtiyacı olan ve gelir kaybından ekonomik zorluk yaşayan müşterilerimizi gerek ticari gerek bireysel olarak seçenekler sunuyoruz. Ödeme planlarını, faiz oranları mevcut faiz oranları altında sunuyoruz.